Оставка дадена, но оставка неприета. Така изглежда положението в българския футбол

...
Оставка дадена, но оставка неприета. Така изглежда положението в българския футбол
Коментари Харесай

Борислав Михайлов за втори път хвърли оставка. А тръгва ли си наистина?

Оставка дадена, само че оставка неприета. Така изглежда положението в българския футбол след вчерашния предупреден ход на Борислав Михайлов да разгласи овакантяване на поста президент на Българския футболен съюз, който заема 18 години.

А оставката е неприета, единствено импортирана посредством Изпълнителния комитет на БФС, защото по устава на съюза това може да стане единствено на конгрес (общо събрание). Точка за такова гласоподаване би трябвало да попадне в дневния ред, одобрен на идващото съвещание на ИК на 6 декември.

Заедно с дата - интензивно се приказва за 15 март 2024 година, място, покана към клубовете членове на БФС, процедура за издигане на кандидатури за нов началник и делегати на събранието…

Именно делегатите - по един представител на всичките 540 клуба, ще гласоподават, като вотът за оставката на Михайлов би трябвало да е очевиден.

Дотук добре. Следват въпроси, задавани още преди формалния ход през вчерашния ден. Може ли той още веднъж да постъпи както на 28 април 2021 година, когато след 18-месечна абдикация отдръпна оставката си и се върна, “за да довърши мандата си и стегне БФС ”, както сподели тогава?

Какви процедурни хватки са вероятни? Какво става с делата, които се водят и сега по отношение на предходни конгреси? Изпълкомът, който поначало не е последният, а този, управлявал три години до октомври 2021 година, не подаде оставка през вчерашния ден. Какво следва от това?
Малцина имат вяра на " съумелия човек " Борислав Михайлов
Малко история. На 15 октомври 2019 година Борислав Михайлов подаде оставка след расисткия скандал на мача България - Англия (0:6). Той не искаше да се съобрази с апелите на ръководещите тогава - министър председателят Бойко Борисов и министърът на спорта Красен Кралев. В “Бояна ” влязоха ГДБОП и Икономическа полиция и в последна сметка Михайлов напусна.

На 18 октомври ИК на БФС заседава, Боби внесе молба за овакантяване, само че тогава отговори на въпроси на медиите, за разлика от през вчерашния ден.

Той сподели следното (има прилики с прочетеното през вчерашния ден слово): " Благодаря за последните 14 години, в които сме работили дружно, къде хубаво, къде - не. Ще създадем доста къс разбор какво се е случило в интервала, в който бях президент. Току-що подадох оставка като президент. Това е персонален акт и не се разисква. Дойдох да уважа хората и да им го кажа персонално. ”

" 14 години са много дълго време, от дълго време си мислех, че може да съм омръзнал на хората. Случиха се доста неща, само че избрах с моята оставка да смъква това напрежение и хората да могат да работят умерено. От доста време замислях това. Първата ми реакция беше, че депозирам оставка. Оставката не се приема. Изпълкомът няма какво да разисква ”, добави той.

„ Футболът се прави в клубовете, би трябвало да бъде разбрано от всички и от индивида, който пристигна след мен. Аз като бях вратар 6 гола не са ми вкарвали. Няма нищо необичайно, нито съдбовно. Казах ви, че на човек му свършва лимита на търпението ”, рече още Боби.

„ Не е нужно отпред на футбола да е бил футболист, а да е добър управител идващият президент на БФС. Няма черно тото в България, тъй като не е потвърдено, стига с това тото. Когато имаш дупе, си подаваш оставката. Ето, аз съм пред вас. Какво ми говорите за други хора. 14 години президент, 8 години член на Изпълкома на УЕФА. Ако някой изиска контакт или експертиза, мога да го дам постоянно. Така съм направил контракта, че мога да не отивам на мачове. Мога да ги виждам по малкия екран. ”

И приключи по този начин:

„ Най-голяма неточност мъчно мога да ви кажа в този момент, несъмнено съм бил прекомерно добър. Аз ще си почивам известно време, ще отивам на риба, на лов. Не, не бих споделил, че съм предаден. Ще мисля за футбол след доста време.

Отдавна се възнамерявам, че може да съм омръзнал на хората. Напоследък се случиха неща, които вкарват напрежение. Предпочетох с моята оставка да смъква това напрежение и моите сътрудници да работят умерено. За футбол ще мисля след доста време, в случай че изобщо мисля. Аз бях дотук. В България никой не харесва съумелите хора, а аз съм много съумял човек. ”

На 28 април 2021 година, след 558 дни в оставка, Борислав Михайлов се появи в БФС на съвещание на ИК и разгласи, че се връща.

“Тогава си подадох оставката по същите аргументи, по които съм и през днешния ден тук. Имаше доста напрежение към БФС, рече Боби. - Имаше доста интриги и клюки, по тази причина, че надали не е една корумпирана среда. Оттеглих се, с цел да се работи умерено. По една или друга причина моите сътрудници не съумяха да свикат конгрес. Няма нито едно законово нарушаване от БФС. Починах си и съм подготвен за вас...

Беше ви скучно без мен. Видях неточности в себе си и в общите решения с моите сътрудници. Дойдох, с цел да организираме постоянен конгрес другата година, с цел да има време сътрудниците да покажат концепциите. За всички ще бъде ясно, че следващата година ще има постоянен конгрес и ще могат да се кандидатират. Така или другояче сега юристите спорят.

Оттеглих се, тъй като съм виновен човек и по същата причина се връщам. Не на последно място с поддръжката на сътрудниците ми от Изпълкома. В регионалните зони са постъпили 353 молби от клубовете за поддръжка, с цел да може президентът, който е определен на конгреса, да си довърши мандата. Затова съм тук. “

А БФС не свика конгрес поради пандемията от COVID-19 - имаше три пранирани дати, само че заседание не се свикваше поради локдауни. Това най-малко се изтъкваше като причина.

И в един миг Михайлов се върна - проверяващите институции не бяха разкрили нищо неправилно в БФС, по този начин той имал моралното право “да си довърши работата ”. Починал си, погледал в профил, видял неточности.

Поради което в този момент съвсем никой не има вяра, че някогашният член на ИК на УЕФА ще се съобщи просто по този начин. Той е споделил на свои доближени в централата, че се усеща изтощен, както и афектиран по какъв начин всички са против него. Също като преди повече от 4 лета.

Пандемия няма. Но до март следващата година могат да се случат други неща. Да падне държавното управление, да вземем за пример. И да има служебно, а това много трансформира обстановката.
 Снимка БТАРолята на политиката
Третото държавно управление на Бойко Борисов, по времето на което Михайлов се трансформира в нежелана личност от спрана на водача на ГЕРБ, подаде оставка, гласувана от НС  на 16 април 2021 година 12 дни по-късно Михайлов се върна. А през май застъпи служебно държавно управление, отпред със Стефан Янев. След това и второ, преди в края на 2021 година на власт да пристигна коалиция, излъчила за министър-председател Кирил Петков.

Тогава Михайлов минаваше под радара, въпреки и спортният министър Радостин Василев намерено да не го харесваше, двамата имат остаряла омраза.

Разликата в този момент е, че освен ГЕРБ, а и другите във властта намерено са против атакувания отвред шеф. Втори път да мине със същия номер, в действителност не наподобява реалистично, най-малкото тогава ФИФА и УЕФА му желаеха пояснение. Но дано не изключваме нито един вид. По тези земи могат да се видят всевъзможни парадокси.

А политиците по този начин или другояче ще имат основна роля при избора на идващия началник на централата, изключително в случай че сглобката е на власт през март. Ротацията няма да промени нищо, освен това ще ускори процесите във футбола, тъй като ролята на ГЕРБ ще се ускори.
Кой ще размени Боби?
Имаме изявен претендент, към този момент над три години, в лицето на Димитър Бербатов и неговият екип. Той е в положителни връзки с ПП-ДБ. Кирил Петков няколко пъти изрази поддръжка към Бербо. А се приказва, че Стилиян Петров се употребява със благосклонностите на Бойко Борисов. Публична загадка е, че се е разминал с огромна кметска кандидатура от партията - поради липса от уседналост на локалните избори.

Ясно е, че претендентът, който получи рамото на вървящите ръка за ръка в Народното събрание (и освен там) ГЕРБ и Движение за права и свободи, ще бъде любимец.

Говори се, че най-накрая като кандидат може да се яви Красен Кралев. Което би означавало, че няма да е състезателен министър при ротацията. Кралев е свързван с поста на първи в родния футбол от години - още откогато за първи път стана състезателен министър. Той е някогашен президент на “Черно море ”.

Докато беше част от кабинените на Борисов постоянно е казвал, че има по-голяма цел - да довърши работата си в целия спорт, а не да бъде начало единствено на една федерация.

Така че, в случай че няма единна кандидатура за наследник на Михайлов, може да стане доста забавно. Под единна се има поради от страна на ръководещите и босовете на огромните клубове. Поне в някаква степен.

Христо Крушарски, един от босовете на “Локомотив ” (Пловдив), твърди, че ще се кандидатира, само че на този стадий наподобява повече като другоземен вид.
 Централата на БФС. Снимка Българска телеграфна агенция
Само в едно не вярвайте - че Михайлов готвел заместници, както съобщи пред Българска национална телевизия неотдавна. Такива няма, не и такива, който той да е припознал за наследници. Техническият шеф на съюза Георги Иванов няма да получи поддръжка.

Тук е моментът да напомним, защото мнозина не престават да не знаят, че БФС е единствената огромна българска спортна федерация, която не получава и стотинка от държавния бюджет, нито от общинските. Тя се устоя с пари от УЕФА, ФИФА, санкции от шампионатите, спонсори, тв права, билети, че и от наеми на хотелската част в “Бояна ” и така нататък

През май м.г. - на постоянен регистриран конгрес, съюзът одобри бюджет до 2026 година Там бяха гласувани разноски от порядъка на 16, 17, 18 милиона лв. през годините. А доходи - 18-19 млн. Във второто перо те единствено ще порастват във връзка с средствата от УЕФА и ФИФА, още повече идват огромни шампионати. Нищо, че няма изгледи България да се класира.
Подводните камъни
Те могат да дойдат от правосъдните борби. Има две каузи, които екипът на Бербатов води за конгреса през есента на 2021 година Поради което конгресът би трябвало да се свика от вписания в ТР Изпълком, който е предходният - от 2018 година

А в този ИК, по този начин или другояче болшинството е от същите хора - Емил Костадинов, Йордан Лечков, Михаил Касабов, Кирил Домусчиев, Атанас Фурнаджиев, Румен Вълков, Спас Русев, Михаил Статев, Веселин Балевски, някогашният кмет на Созопол Панайот Рейзи, починалият някогашен народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов, отпадналите през 2021 година Венцеслав Стефанов, Валентин Михов…

И, предприемачът Петър Величков, който е “дясна ръка ” на Димитър Бербатов. Те са хората, които заседаваха в последно време, през вчерашния ден, а би трябвало да заседават и на 6 декември.

Този ИК не подаде оставка през вчерашния ден, което е любопитен факт. За разлика от 2019-а, когато последва Михайлов. Избраният на изключителния конгрес през 2021 година, когато Боби победи Бербатов с малко, “виси ” поради въпросните съдебни саги.

Това е доста тъничък миг и е основно какво ще предпримат юристите, тъй като има евентуална заплаха да се окаже, че новоизбраният президент би трябвало да работи със остарял ИК.

А най-големият подводен камък е дали Борислав Михайлов в действителност си отива. До февруари-март може да му пристигна различен ум, за което да оказват помощ и посочените нагоре фактори.

Едно е несъмнено - Борислав Михайлов може и да си отива, само че не и бориславмихайловщината в родния футбол. Така че е рано са фанфари и за видения за ярко бъдеще. Дори един незадълбочен взор в клубовете и ръководството на процесите във футбола ни карат най-малкото да бъдем внимателни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР